Ben jij een leider of een dictator?

Ben jij een leider of een dictator?

Je kent het vast nog wel van vroeger. Jij mocht iets niet van je ouders en als je dan vroeg waarom niet, dan kreeg je het antwoord “Omdat ik het zeg”. Deze drogredenen worden onbewust vaak gebruikt tegen kinderen. Om als ouder meer zelfvertrouwen en positiever gedrag te bouwen bij kinderen gebruiken ze een meer democratiscre stijl “Laten we het samen oplossen”. Deze ouders moedigen hun kinderen aan samen te werken en mee te denken.

Hele mooie woorden, maar in de praktijk werkt het anders

Sinds ik het boek ‘een pedagogisch sportklimaat’ heb gekocht, ben ik bezig met vragen stellen aan mijn meiden. Ik ken de theorie en welke varianten ik waar moet gebruiken en ook in de praktijk lukt het me aardig.

Tot gisteren.

Een van de dames was met salto op haar knie geland. (Hoe? Geen idee.) Maar mijn regel is dat ze niet door de pijn heen moeten turnen. Dus ik de mooie vraag gesteld: Dat zal wel zeer doen dan. En wat ga je de rest van de training doen? En de reactie was: “Ik weet het niet.” Daarna op nog drie andere manieren doorgevraagd en geprobeerd haar het antwoord te laten bedenken, maar ik bleef hetzelfde antwoord krijgen. Toen wist ik het ook niet meer. En het ergste was dat bij elke vraag die ik stelde de turnster steeds banger naar mij keek.

De regie overdragen

Uiteindelijk heb ik haar de vrije hand gegeven. Ik heb mijn regie volledig in haar handen gelegd. Ik heb gezegd dat ze zelf moest bepalen wat ze wel en wat ze niet kon trainen. Maar als ik haar zag kletsen en niets zag doen, dat ik dan nog wel een paar oefeningen voor haar kon bedenken die minder leuk waren. 

En vergeet niet te sturen

Het eerste wat ze probeerde was haar sprongseries te springen. Wat resulteerde dat ze mij heel zielig aan keek, omdat het landen van de sprongen ook erg zeer deden. De volgende opdracht was zelf bepalen wat ze ging trainen, zonder landingen van zowel elementen als sprongen. Uiteindelijk is ze haar choreografie gaan doen op haar vloermuziek.

Ben jij een leider of een dictator? Gebruik jij “omdat ik het zeg” of “ik hoor wat je zegt, wat is jouw oplossing?”, om vervolgens het probleem samen met je turner op te lossen? 

Geef een antwoord