De basis van een training

De basis van een training

In een lezing van de KNVB en Marcel van Harperen over de pedagogie in het voetbal vertelde de KNVB hoe zij trainers leren training te geven. Een van de modellen is blijven hangen en hier wil ik je meer over vertellen. Niet omdat het nieuw voor je is, maar omdat het de basis van training geven is en heel erg inzichtelijk.

Deze man zei dat training geven bestaat uit drie onderdelen:
– Organiseren;
– Begeleiden en
– Coachen.

Organiseren

Het organiseren is het voorbereiden en begeleiden van de oefenvormen die je tijdens de training gebruikt. Staan de toestellen goed? Werkt de doorstroom van de turnsters of is er een opstopping bij een van de oefeningen? Wordt de uitvoering correct gedaan?

Tijdens de cooling down wilde ik mijn meiden een parcour leren met foam rollers, sliders en elastieken zodat ze zelfstandig hun lenigheid konden trainen in het vervolg. Alleen had ik in mijn hoofd dat de oefeningen alleen in één volgorde gedaan kon worden, dus moesten alle meiden op de eerste wachten. Uiteindelijk verliep de hele oefening zo traag dat de tijd al om was voordat de laatste twee meiden überhaupt aan de eerste oefening waren begonnen. Hierbij had ik in de organisatie verkeerd ingeschat.

Begeleiden

Het begeleiden is  het creëren van het Veilig SportKlimaat. Dat het jou taak als trainer is om de turnsters een veilige omgeving bied om zichzelf te kunnen zijn en waarin ze fouten mogen maken.

Om bij hetzelfde voorbeeld te blijven van de cooling down, merkte ik dat de meiden in hun hoofd eigenlijk al klaar waren met de training. De eerste twee meiden waren voornamelijk aan het giebelen en luisterde niet naar de uitleg van de cooling down. Wanneer je meiden niet luisteren is het goed om ze op hun gedrag aan te spreken en geen straf te geven op het meisje zelf. Hierbij is het goed om de truc ‘bespreken, afspreken en aanspreken’. Eerst heb ik benoemd dat ik het vervelend vond dat ze niet naar de uitleg hadden geluisterd en alle oefeningen foutief uitvoerde. Dit had als  gevolg dat de rest van de groep moest wachten en nog niets kon doen. Daarna hebben we met de groep afgesproken dat ik het nog een keer voor zou doen en iedereen zou opletten, zodat we vlotter door de oefeningen konden gaan. Uiteindelijk heb ik de meiden nog maar 1 keer hoeven aanspreken op het gegiechel.

Coachen

Het coachen gaat over wat je tegen de turnsters zegt. Dit is zowel het pedagogische aspect als de feedback die je geeft

Het coachen vind ik altijd het gemakkelijkste. Hierbij kon ik de meiden feedback geven over de stand van hun heupen in de rek oefeningen. Bijvoorbeeld dat de heupen naar voren gekanteld moeten zijn bij het rekken van de hamstring.

Geef een antwoord