De Muppetshow

De Muppetshow

Herken je dit? Je merkt op dat je nu door corona iets aan komt. Logisch want sporten mag niet meer en je leefpatroon hou je gewoon hetzelfde als altijd. Nu neem je jezelf voor hier verandering in te brengen. Je gaat vanaf morgen hardlopen. Je neemt je voor om de wekker een uur eerder te zetten. 06.00 uur in plaats van 07.00 uur. En dan ga je morgen zes uur starten. Zo gezegd, zo gedaan. Je gaat lekker slapen en om zes uur gaat de wekker.

JE denkt: uuuummmm. Fuck, het regent. En het is zo koud buiten de dekens. Vandaag is een hele belangrijke dag. Je hebt namelijk twee belangrijke afspraken waar je echt fit voor moet zijn. Dus het is echt beter om nog even te blijven liggen, zodat je 100% energie hebt voor die gesprekken. Ik kan beter morgen pas gaan beginnen, want dan komt het beter uit.

Dit. Dit is het reptielenbrein. Het reptielenbrein? Ooit van gehoord?

Het is super handig. Het beschermd je namelijk voor gevaar. Als je een leeuw aan ziet komen, zorgt je reptielenbrein dat je veilig in je grot verstopt, waar de leeuw niet bij kan.

Echter is het nu niet meer zo handig. Dat zie je wel in het bovenstaande voorbeeld. Het reptielenbrein vind verandering namelijk verschrikkelijk. Het stemmetje in je hoofd blijf altijd maar tegen je aan praten en verzint redenen om maar niet te hoeven veranderen. En die stemt is nooit stil. Sommige noemen het piekeren. Sommige noemen het ‘de shit-fm’ en andere noemen het de muppetshow.

En wat doe je nou met het reptielenbrein? Niets. Je kan het helaas niet uit zetten. Wat je wel kunt doen is het aan de kant schuiven. En wat ik heel fijn vindt om te doen, is om af en toe te luisteren en terug te praten. Ik zeg dan vaak: He, Muppet. Je hebt ongelijk. Ik ben het niet met je eens.

Zo had ik bij mijn eerste bijscholing pedagogisch sportklimaat een turntrainer zitten die al meer dan 30 jaar aan de ALO les. En daar gingen mijn Muppets: ‘De ALO, die weten alles over pedagogiek. En dit is jouw eerste workshop. Je hebt je nog maar een half jaar in dit onderwerp verdiept. Wat nou als ze merkt dat ik nog maar een beginner ben? Oh, ik wordt zo ontmantelt.’En zo gingen ze maar door. Ik begon een beetje in paniek te raken en het liefst was ik naar huis gegaan. Totdat ik opmerkte dat ik naar mijn Muppets aan het luisteren was. Ik zei:  ‘He, Muppets. Jullie hebben ongelijk. Ik ben het niet met jullie eens. Want ik ben nu de expert. Ze mag dan waarschijnlijk alles al weten. Toch is het fijn om iets in een nieuw perspectief te zien of te horen. Wellicht leert ze wel van mijn ervaringen en voorbeeld.’ Verder heb ik niets meer gezegd en ben ik begonnen met de bijscholing.

Die avond vertelde ik aan mijn vriend wat er was gebeurd. Het grappige is dat ik de hele bijscholing me zeker heb gevoeld. En ik heb bij de groepsdiscussie deze turntrainer uitgedaagd om haar kennis en ervaring te gebruiken om collega’s te helpen. Wat uitmondde in een super leerzame  en vooral leuke bijscholing. Met heel veel dankbare trainers.