Hoe verhoog ik de aandacht bij mijn turnsters?

Hoe verhoog ik de aandacht bij mijn turnsters?

Van de week tijdens de training had ik een turnster die elke keer als ik de zaal rond keek op een mat zat of aan de gelijke brug hing. Soms alleen, soms met een mede turnster aan het kletsen. Tijdens de hele training had ze haar aandacht niet bij de training.

Nideffer en zijn collega’s hebben veel onderzoek gedaan naar de aandacht van sporters. Zij hebben vier soorten van aandacht, welke hierboven afgebeeld staan:

Breed extern:   
Wordt gebruikt om snel de situatie te overzien.
Voorbeeld: op vloer kan een turnster kijken of ze voldoende ruimte overhoud om haar passage te turnen zonder buiten de lijnen te stappen.

Breed intern:   
Wordt gebruikt om te analyseren en te plannen.
Voorbeeld: voor het toestel kan een turnster analyseren of haar lichaam klaar is voor de oefening en plannen hoe de rest van de oefening gaat verlopen.

Smal extern:     
Wordt gebruikt om te focussen op één of twee externe punten.
Voorbeeld: op balk kan een turnster voor de koprol haar focus richten op het uiteinde van de balk.

Smal intern: 
Wordt gebruikt om mentaal de wedstrijd te visualiseren of om de emoties onder controle te krijgen.
Voorbeeld: op balk de sprongserie te visualiseren. Of een aantal keer rustig in- en uit te ademen om de zenuwen onder controle te krijgen.

Hoe verhoog ik de aandacht bij mijn turnsters?
Bedenk oefeningen waarop jij je turnsters traint om op deze verschillende manieren de aandacht te gebruiken. Een paar voorbeelden voor balk zijn:

Zet je turnster op een balk en laat haar teamgenoten onverwacht langs de balk lopen (extern-breed). De turnster gaat zich namelijk concentreren op de hele externe omgeving om haar balk heen.
Zet je turnster op een balk en laat haar ademhalingsoefeningen doen elke keer voordat ze een element gaat uitvoeren (intern-smal). De turnster gaat zich intern op één ding focussen (haar ademhaling).
Zet je turnster naast de balk en laat haar de hele balkoefening visualiseren (intern-breed). De turnster gaat in gedachte, intern, zich concentreren op een breed scala aan oefeningen.
Zet je turnster op een balk en geef haar visuele opdrachten, zoals hoeveel vingers steek ik op tijdens de salto achteruit als afsprong (extern-smal). Dan moet je jouw vingers opsteken na haar afzet en voor haar rotatie en dan moet je op een blok gaan staan om hoog genoeg je vingers op te kunnen steken. De turnster zal haar focus op jouw vingers, extern, richten.

Even terug naar mijn turnster.
Wat ik met haar gedaan heb is haar een aantal oefeningen gegeven die gericht waren op een smalle aandacht. Ik heb een oefenvorm voor de kip op brug gebruikt, dat alleen de snelheid van de benen naar de stok traint. De opdracht voor haar was om haar benen zo snel mogelijk naar de stok (extern, met één focuspunt) te bewegen. Een andere oefenvorm is met een springtouw, waarbij de turnster moet focussen op het actief naar beneden duwen van de legger.

Doordat mijn turnster een hele brede aandacht had en daardoor erg afgeleid was, heb ik haar specifieke oefeningen gegeven waarbij smalle aandacht nodig was. Hierdoor heeft ze de rest van de training weer actief deelgenomen van de training. Wanneer ik haar de opdracht had gegeven haar hele brugoefening (extern, breed) te turnen, zou ze haar aandacht er nog steeds niet bij hebben.

Andersom werkt het ook!
Stel nou ik had een turnster gehad die helemaal gefrustreerd en boos was, omdat ze haar oefenvorm voor de kip op brug al tien keer geoefend heeft en het wil maar niet lukken. En hierdoor is ze maar aan het mopperen en beïnvloed ze de meiden in haar team met haar negatieve bui. Dan kan ik je proberen om haar opdrachten te geven met een brede focus. Zoals het turnen van hele oefeningen. Of je kan proberen of de wisseling van externe aandacht naar interne aandacht te maken. Door in de kip oefenvorm dat alleen de snelheid van de benen naar de stok traint, de aandacht te verleggen van de voeten snel naar de stok brengen (extern) naar de aandacht te leggen op buikspieren snel aanspannen (intern).

Geef een antwoord