Ongezond perfectionisme

Ongezond perfectionisme

Perfectionisme bij turners. Jij draagt eraan bij. Waarom hebben toch zoveel turners perfectionisme? Het is zo’n open deur. In deze blog leg ik het uit.

Een paar maanden terug was ik voor het (W)eet wat je doet programma risicofactoren aan het onderzoeken voor verstoord eetgedrag. En een van die artikelen zei het volgende:

Women’s Artistic gymnastics (WAG)

Het WAG streeft naar de perfecte uitvoering van elementen. De perfecte uitvoering van elementen wordt tijdens wedstrijden beoordeeld door subjectieve juryleden die de turnsters beoordelen aan de hand van voorgeschreven verwachtingen van de beweeguitvoering. Doordat turnsters tijdens de wedstrijden beoordeeld worden op de perfecte uitvoering, streeft de turnster ook naar een perfecte uitvoering. De turnster zal hierdoor het hele jaar door trainen om perfect te kunnen zijn in die radslag of handstand tijdens de wedstrijd. Dit leidt tot perfectionisme.

Perfectionisme geeft een grotere kans

Samenvattend. Als je turnster geen perfectionisme heeft, is de kans klein dat ze ooit een goede turnster wordt. Waarschijnlijk is de kans klein dat ze turnen überhaupt een leuke sport vind.

Een doordenker

In mijn onderneming heb ik geleerd dat een product zelden 100% correct op de markt gezet wordt als het de eerste keer gelanceerd wordt. Er is gewoon feedback van klanten nodig om je product te optimaliseren. De beste producten zijn producten die veel feedback hebben gehad en helemaal op de behoeftes van de klant aansluit.

Je moet groeien

Net zoals je sporters moet een idee of een product groeien. Wanneer je dus perfectionistisch wilt zijn, heeft het geen zin om het in je eentje te gaan zitten uitdenken. Je hebt gewoon veel feedback nodig. Je moet dus eigen leermomenten gaan creëren. Vrij vertaald. Expres fouten gaan maken.

Omdenken

Eigenlijk heb ik zelf geleerd te accepteren dat fouten maken bij het proces hoort. Je probeert namelijk iets uit. Dat werkt wel of niet optimaal. Dan ga je op zoek naar een oplossing en probeer je die uit.  Of je denkt negatief in fouten. Of je denkt positief in leermomenten. Als de intentie erachter maar goed is. En je daadwerkelijk je best doet.  Mag je best fouten maken.