Stap eens uit die bubbel

Stap eens uit die bubbel

Ik heb een ervaring die ik met jullie wil delen. Afgelopen weekend ben ik naar een talententraining geweest van RTC Turnen Zuid in de Flikflak hal. Sowieso een mooie omgeving met een heleboel mooie mensen. Turnsters met passie en gedrevenheid. Trainsters met passie en veel opoffering. JA, Ja, er waren alleen maar vrouwen in de zaal. Ik ben er van overtuigd dat deze trainsters veel avonden en weekenden opofferen om training te geven; trainingen voor te bereiden (en choreografieën maken) en mee naar wedstrijden te gaan. En dan ook nog even elke maand een dag bezig zijn met deze talententrainingen.

Hoe een talententraining eruit ziet?

Dat beschrijf ik onderaan de blog, omdat het eigenlijk niet relevant is voor mijn verhaal. Maar ik je die kennis niet wil achterhouden.

Flikflak op de balk

Vandaag was het element voor op de balk een flikflak. Dit was voor mij compleet nieuw en dus super vet om die opbouw te zien. Er stond een trainster alleen, dus ik had aangeboden haar de hele training te helpen met afvangen. Op een gegeven moment waren we door alle basis oefeningen heen en mochten de dames gewoon de flikflak op de balken daar doen. Voor de wat jongere meiden flikflak van balk op een dikke mat op de lijn. Voor de wat gevorderde meiden gewoon op een hoge balk. Ik stond er weer eens met verwondering naar te kijken. Ondanks dat ik al 20 jaar een flikflak op vloer spring, vind ik het nog steeds doodeng om hem te springen. Vroeger had ik daar geen last van, maar nu ben ik 29 en merk ik dat ik ouder en breekbaarder ben. En die meiden van 10-11 jaar doen hem gewoon op een balk van 10 cm breed.

Ik met mijn grote mond

Om mij heen hoorde ik iedereen feedback geven en verbeteringen. Dus op een gegeven moment zei ik met mijn grote mond: “Wow, meiden. Ik vind het zo knap wat jullie doen. Goed bezig!” Oei, er kwam gelijk een trainster naar mij toe. “Ja, maar Amber. Zie je dan niet dat zij haar armen krom heeft. Dat komt doordat haar schouders als voorbij haar handen zijn als zij door handstand gaat. Kijk, ik heb hier een filmpje gemaakt, dan kan je het zien. …….”

Toch moest ik er wel om lachen

Het was dus helemaal fout dat ik uitte dat ik die meiden super knap vond. Want er ging nog zo veel mis. Die perfectie van turnen was nog lang niet bereikt. Toch moest ik er wel om lachen (in stilte). Want die mevrouw was zo gewend aan het niveau van deze meiden. Die zat zo in haar bubbel, dat ze vergat dat die meiden flikflak op balk aan het doen waren! Hoeveel mensen in Nederland kunnen dat nou? Ik doe het ze niet na. Wij vinden het toch ook super knap wat Epke Zonderland of Simone Biles doen op een Olympische Spelen? Weet je hoeveel meer trainingsuren die in hun leven hebben gehad in vergelijking met deze 10-11 jarige meisjes? Ik vind het gewoon awesome wat die meiden doen.   

Mijn eigen studentenclubje

Als ik dan weer eens op de vrijdag training sta te geven aan mijn studenten, de beginnerstraining, stap ik uit mijn bubbel. Dit zijn allemaal 17+ers die ineens bedenken dat ze turnen wel een mooie sport vinden en dat ze dit wel eens willen uitproberen. Hoe werkt de koprol? Door deze helden stap ik ook elke week uit mijn bubbel en kom ik weer met twee voeten op de grond neer. Deze studenten leren ineens hun lichaam kennen en welke kanten die allemaal op kan bewegen. Mijn studenten die vol verwondering naar mij en mijn flikflak op vloer kijken, zoals ik vol verwondering naar de dames van de talententraining sta te kijken.

Stap eens uit die bubbel

Ik daag je uit om de eerst volgende training eens naar jouw turners te kijken vanuit het perspectief dat op je handen kunnen lopen al een uitzonderlijke skill is. Dat een flikflak op vloer echt awesome is. En dat alles wat richting 1e-2e-3e divisie gaat ongelofelijk (en uitzonderlijk) goed is. Geef jouw turners eens een compliment over een basis skill, zoals een handstand, flikflak of salto.

Hoe een talententraining eruit ziet?

Omdat ik een opleiding bij de KNGU volg, de KSS3 specialisatie Turnen Dames (KSS3+?), begin ik met een groepje mede cursisten om 9.00 uur in een kantoortje. Hier legt Pien Vorstenbosch een drietal elementen uit die we die dag gaan behandelen. Ze legt uit welke technieken zij gebruikt, maar ook welke andere technieken er zijn. Wat ik heerlijk vind is dat Pien goed kan uitleggen waarom techniek A of B of C goed is. En in welke specifieke lijn van elementen die gebruikt moet worden.
Daarna gaan we om 10.00 uur de zaal in en staan daar 30 turnsters van 10 of 11 jaar inclusief hun eigen trainers. De turnsters worden meegenomen naar een andere zaal en krijgen daar de warming-up. In onze zaal krijgen alle trainers uitleg van Pien en Reina over de drie elementen die die dag behandeld worden. Wat zijn de basis oefeningen; welke vormen zijn belangrijk; hoe is de opbouw naar het element; en hoe kan je als trainer het beste vangen. Vanaf 11.00 uur komen de turnsters terug en begint de training van 2 uur, waar de trainers en turnsters de technieken kunnen leren. Het mooie is dat ik dan kan aansluiten bij allemaal verschillende verenigingen, daar wat turnsters kan lenen en die kan afvangen. Ook is iedereen open om mij dingen te leren of mij te verbeteren als ik iets nog niet helemaal goed doe. Het mooiste is dat al die kleine meisjes je volledig vertrouwen.

Geef een antwoord