This is what it takes… to become a high-level gymnast

This is what it takes… to become a high-level gymnast

Vanmiddag kreeg ik van YouTube een vlog voor mijn neus geschoven van een turntrainers over haar methode om lenigheid te trainen. Ik zal de link er niet bij stoppen, want het geschreeuw van deze meisjes voel ik nog steeds door mijn ruggengraat heen lopen. Verschrikkelijk! Maar ik denk dat het gezicht van het meisje in de foto al genoeg zegt.

Ik vind dit soort video’s verschrikkelijk!

Niet alleen omdat er duidelijk te zien is dat de meisjes pijn lijden, maar omdat het de cultuur binnen turnen in stand houd die scores en medailles belangrijker vinden dan de veiligheid en gezondheid van de turnsters. Deze cultuur leid tot meer blessures, minder plezier en vele meiden stoppen omdat er geen passie meer is voor de sport.

En weet je wat het ironische is in dit hele verhaal?

De turnverenigingen die scores en medailles belangrijker vinden, juist minder scoren. Dat het de turnverenigingen zijn die fysieke en mentale gezondheid voorop hebben staan, dat die turnsters creëren die door het vuur gaan voor hun coach en die goed scoren op wedstrijden.

Zet jij de fysieke en mentale gezondheid van de turnster als prioriteit?

Ik vraag aan jou om de turncultuur te veranderen, al is het alleen maar binnen jouw groep. Neem de verantwoordelijk om de training leuk te maken. Neem de verantwoordelijkheid voor blessures die tijdens de training ontstaan. Meer hierover lees je volgende week.

Geef een antwoord