Waarom zijn turnsters toch zo lui?

Waarom zijn turnsters toch zo lui?

Heb jij ooit wel eens gehoord dat lichaam en geest hetzelfde zijn? Een mooi voorbeeld hiervan kwam ik laatst tegen in de podcast van Dave Tilley, The Shift Show, met Doc Ali. Zij laat de turnsters een een flosdraad  met een paperclip  vasthouden om vervolgens de turnsters te laten denken aan ‘side to side’ of ‘rond cirkelen’. Ze mogen hun arm en hand niet bewegen, ze mogen alleen hun gedachtes gebruiken. En warempel de paperclip begint naar de zijkanten te bewegen of rond te cirkelen. Leuk experiment om eens uit te proberen.

Fundament leggen

Ik zelf ben de laatste tijd veel bezig met het leggen van een fundament voor mijzelf als coach. Met wat mijn visie en trainersfilosofie is als trainer. Hoe ben ik een goede trainer? Wat moet ik allemaal weten om een goede trainer te zijn? En hierbij merk ik dat eigenaarschap vaak terug komt. Als er een probleem in de zaal is, wat is mijn rol hierin? Hoe zorgt mijn gedrag ervoor dat het probleem wordt opgelost? Hoe wordt ik eigenaar van het probleem?

Eigenaar worden van het probleem

Een mooi voorbeeld vind ik wanneer coaches mij vragen waarom turnsters toch zo lui zijn tijdens de training. Ze schuiven het probleem af naar de turnsters ‘de turnsters zijn lui’ en ze zijn zelf een slachtoffer van de situatie geworden ‘ze vragen het zich af en ondernemen geen actie’. Ze nemen een slachtofferrol aan. Wanneer je eigenaar wordt van het probleem, ga je actie ondernemen. Je kijkt of jij en je collega trainers actief zijn binnen de training. Staat iedereen op zijn smartphone te koekeloeren tijdens de training. Of zitten ze als vier kippen op een stokje naar elkaar? Je kunt niet van turnsters vragen om een actieve werk ethos, wanneer je zelf te lui bent om een hele training te blijven staan of rondlopen om met de turnsters hard te werken.

Een stapje verder

En omdat ik graag nog een stapje verder wil gaan, ben ik gaan kijken naar mijn eigen programmering. Wanneer je gaat kijken naar je programmering leidt jouw programmering tot gedachtes; jouw gedachtes leiden tot gevoelens; jouw gevoelens tot acties; en jouw acties tot het resultaat. Je programmering heb je van thuis en je omgeving meegekregen voornamelijk in de opvoeding. Denk hierbij aan: ‘Atleten luisteren naar de coach.’ of ‘Ik doe dit al 10 jaar zo.’ en ‘Zo heb ik het van mijn trainer geleerd.’ Ik ben opgevoed met de zin: ”Ik ben je vader, dus ik heb gelijk.” Om een ander resultaat te gaan krijgen, zul je jouw programmering moeten aanpakken. Het werkt niet om alleen je acties te veranderen. Het fundament moet steviger worden en jou helpen in de resultaten te behalen die je wilt behalen. Je manier van denken en handelen wil je in lijn leggen met jouw doelen en resultaten.

Programmering -> gedachtes -> gevoelens -> acties -> resultaat

Wanneer het mijn programmering is dat je al 10 jaar zo training geeft, leid dit tot bepaalde gedachtes. Bijvoorbeeld ik hoef niet te veranderen, want ik ben ervaren in het geven van training. De gevoelens die hieruit kunnen voortkomen zijn frustraties omdat die turnsters zo lui zijn. De actie is dat jij aan de kant blijft zitten op de kast of trampoline. En het resultaat is dat je turnsters jouw voorbeeld volgen en ook lekker gaan zitten en kletsen tussen de beurtjes door.

Hoe doe ik dit?

Ga eens na welke gedachtes en welke gevoelens er in de weg zitten? Welke patronen heb jij vanuit je opvoeding meegekregen? En welke patronen heb jij later aangeleerd? Heb jij ook een vader die altijd gelijk heeft, gewoon omdat hij jou heeft verwekt? Verafgood jij jouw trainer en zijn haar methodieken heilig? Ben jij zo goed in jouw vak, dat jij 100% foutloos kan werken?  Of kan jij leren? Kan jij objectief observeren in de training? Kan jij zien wat jij in jouw gedrag kan veranderen om de situatie te creëren die jij voor ogen hebt?

Ps. Dit is de link naar de Shift Show podcast met  Doc Ali:  https://youtu.be/gaENUMNs1KI?t=42

Pss. Wil je meer hierover lezen? Kijk dan eens naar RET, Relationeel emotieve therapie. Of specifiek naar ABC methodiek of het 5G schema.