Wat onvoldoende na onvoldoende mij leerde over zelfvertrouwen

Wat onvoldoende na onvoldoende mij leerde over zelfvertrouwen

Mijn master is één grote worsteling geweest. Mijn Engels was niet goed genoeg en daar hielp mijn dyslexie ook niet aan mee. Ik dacht dat ik alles kon, dus ik had nog 30 studiepunten extra bovenop mijn full time studie (van 60 studiepunten) geplakt. En ik vond dat de master een cursus overschrijven voor gevorderde was. Wat geheel tegen mijn principes in is.

Tijdens mijn master heb ik geleerd dat je je eigenheid onderweg kwijt kunt raken. Dat anderen het je soms niet makkelijk maken om ‘jezelf te zijn’.

Om je een voorbeeld te geven: Toen ik jong was, werd mij steeds verteld dat ik pas deel mocht nemen aan het gesprek als ik daadwerkelijk ook iets toe te voegen had. Daarnaast kon ik nooit in discussie gaan met mijn vader. Hij had altijd gelijk, want hij had meerdere master diploma’s en ik niet. Mijn vader wist het altijd beter. En ik moest mijn mond maar houden.

Zo vond ik mezelf in 2015 in de collegebanken in Amsterdam. De Engelse lesstof kon ik enigszins volgen, maar tijdens de discussie met klasgenoten (ook in het Engels) merkte ik als snel dat ze raar naar mij keken als ik een punt maakte of dat ze het niet eens met mij waren. Ofwel, ik had de lesstof toch niet helemaal begrepen.

Het resultaat was dat ik stiller en stiller werd. Ik was niet slim genoeg; ik had blijkbaar niks zinnigs te zeggen; ik kon maar beter mijn mond houden en goed luisteren en leren van de rest. Naarmate de colleges verstreken werd ik steeds stiller en kreeg ik steeds minder contact met mijn klasgenoten.

De klap op de vuurpijl was dat een klasgenoot naar mij toe kwam en zei dat ik niet zo hard op zoek moest gaan naar vrienden. Ik moest mezelf zijn en dan wilde mensen vanzelf graag met mij praten of bevriend met mij worden.

Ik voelde me erg eenzaam in die tijd. Ik voelde me oliedom. En onvoldoende na onvoldoende volgde.

Totdat ik in aanraking met Michael Pilarzcyk kwam. Op de vraag wat mijn tegenhield om stappen vooruit te zetten, antwoordde ik dat ik mijn zelfvertrouwen kwijt was geraakt. Hij vroeg wanneer ik wel zelfvertrouwen had. Hoe uitte die zelfvertrouwen in mij? Welk gedrag zorgde ervoor dat ik zelfvertrouwen had?

Ik heb een lijst opgeschreven. Wat voor een persoon is Amber? Hoe is Amber zichzelf? Hier stond in dat ik weer extravert wilde zijn en naar iedereen durfde toe te stappen om een gesprek mee aan te gaan. Die zich niet liet weerhouden door een master i.o. titel om met klasgenoten te praten.

Ik wilde weer het meisje zijn dat bloednerveus naar Zweden verhuisde voor een half jaar Erasmus studie. En die na een week toen haar ouders haar gedag kwamen zeggen, door de stad Halmstad liep en Zweedse meiden spontaan gedag kwamen zeggen tegen mijn ouders. Mijn nieuwe vriendinnen!

Want dit is wie ik ben. Dit is wat ik het allerliefste doe. Ik kan en wil niet alleen zijn. En het leukste op heel de wereld is andere mensen een knuffel geven. Dit ben ik. En dit is wie ik wil zijn.

En ja, het heeft me vier jaar tijd, tranen en energie gekost om mijn master af te ronden en om mijn zelfvertrouwen terug te vinden. En zelfs nu in nieuwe situaties vergeet ik soms weer dat ik goed ben in wat ik doe. Dan laat ik me weer helemaal ondersneeuwen.

Het verschil is alleen dat ik het nu snel herken. Soms gelijk, soms na een paar weken ben ik weer terug,  mijn eigen happy ik.

Misschien vraag jij je nu af: hoe doe ik dat dan, zelfvertrouwen krijgen?

Beantwoord dan deze vraag maar eens: Wat deed jij op de momenten dat je wel zelfvertrouwen had? Of wat doet die andere persoon die volgens jou bakent van zelfvertrouwen?

Hoe gedroeg jij je?
In wat voor een omgeving was je?
Waar ging het onderwerp dat je besprak over?
Wat maakte dat je zelfvertrouwen had?

Ga op zoek naar concrete gedragingen. Maak een stappenplan hoe jij je deze gedragingen weer terug aanleert. Creëer een omgeving waarin jij je zelfvertrouwen kan laten ontwikkelen.

Wees die verzekerde persoon. Heb zelfvertrouwen. Want zoals Margriet Spijksma zou zeggen: “want precies dat maakt jou woestaantrekkelijk”.